Zwangerschapsdementie ;-)

Zwangerschapsdementie, waar komt het door?

Je staat in de keuken maar weet niet meer wat je daar ook weer moest doen? Je vergeet boodschappen, je kan niet meer op woorden komen of je vind je sleutels in de koelkast!

Ik zeg zelf regelmatig, nog last te hebben van zwangerschapsdementie wanneer ik iets vergeet. Ik heb nu echter gelezen dat dat officieel maar tot ongeveer 32 weken na de bevalling op kan treden………..tja mijn kindjes zijn inmiddels 10 en 8 jaar ……..,uhmmm. Geen excuus meer dus 😉

Maar hoe komt het nu dat we zoveel minder “efficient” zijn als voor de zwangerschap?

  • Slaapgebrek: In je slaap verwerk je alle gebeurtenissen van de dag en sla je ze op in je geheugen. Wanneer je slaap wordt verstoord gebeurd dit dus niet. Dit heeft niet echt te maken met de kwantiteit, maar juist met de kwaliteit van slapen. Vooral de onderbrekingen van de diepe slaap zijn de boosdoeners.
  • Je kindje staat op nummer 1: Het vergeten van irrelevante kleinigheden helpt je je aandacht te houden bij wat er écht belangrijk is. Je hersenen hebben tig laadjes voor opslag van gegevens, maar als de bovenste laadjes vol zitten met baby dingen dan is het logisch dat de info in de laadjes eronder soms vergeten worden.
  • Stress: Het is echt volkomen normaal dat je dingen vergeet als je druk of  gestrest bent of te weinig slaap krijgt, dit zijn allemaal oorzaken die in de zwangerschap vaker voorkomen. Je bent druk met alles regelen voor je zwangerschap en baby, gestrest door alles wat op je af komt en slaapt minder goed doordat je vaker moet plassen of niet lekker kunt liggen. Redenen genoeg dus om wat vergeetachtig te worden.
  • Hormonen: Daarnaast zouden ook hormonen (Progesteron) in je lijf een mede oorzaak kunnen zijn voor de vergeetachtigheid. Al die extra hormonen beïnvloeden de doorgifte van signalen naar je hersenen.

Maar wat kun je er nu aan doen?……..

post it met text                                                                                                                            …Post-its…..heel veel post-its! 😉

Ennuh , ps: Geeft nix hoor wanneer je bovenstaande vergeet,

Gewoon nog een keertje lezen